Beachheads / Bastard Bar

Event info
  • Saturday 15 October 2022
  • 18:00 - 03:00
  • Starts: 22:00

Strandgata 22
Tromsø

Åpne i google maps

Description

Beachheads powerpop-debutskive fra 2017 tok verden med storm og ble beskrevet som "Catchy as fuck" av Stereogum og "Resiliently heart-heavy" av Rolling Stone Magazine. Nå er de tilbake med en skive hvor produsent Frode Strømstad fra I Was A King har filitert vekk alle lagene med klassiske rocketriks og kommet helt inn til beinet på bandets musikk. 

 

Det finnes kanskje noen stjålne glimt av powerpop igjen om du leter, men Beachheads II kan like gjerne beskrives som Love med litt flere punkeskiver i samlingen, eller en post-punk versjon av tidlig Oasis. Her finnes romantikk og sosialrealisme, dystopi og kjærlighet.

 

Frode Strømstad sier:

- Jeg kunne tidlig se hvordan det kom til å bli når det var ferdig. Enkeltlåtene står sterkere, hver låt står litt mer for seg selv. På denne skiva er det ikke så lett å putte Beachheads i en bås.

 

Bandet forteller:

- På denne plata har vi hatt mer punkmentalitet i bunn, men så ender vi kanskje mer opp i indierock-landskapet. Låta Change er et godt eksempel, den endte opp med å nesten høres ut som REM til slutt, men de første akkordene var et forsøk på å lage en Johnny Thunders-låt.

 

Skiva ble spilt inn i Nabolaget studio med Øystein Frantzvåg fra Sweden og Last Heat, som har vært involvert i bandet fra starten og mikset forrige album. Denne gang ble skiva imidlertid mikset hos Bård Ingebrigtsen, som tidligere samme år mikset Frøkedals tredje album Flora (Fysisk Format). Anne Lise Frøkedal bidrar dessuten på albumet med co-vokal på låtene Down South og Live and let live. Når vi legger til at Frøkedal er med i Frode Strømstad sitt band, I Was A King, skjønner man Beachheads som først var et Stavanger-basert band, har satt dype røtter blant andre eksil-vestlendinger i Oslo.

 

Bandet kom til Frode Strømstad med et overskudd av låter og lot produsenten være med å forme retningen. Frode sier:

 

- Jeg ønsket å få bandet til å gå videre fra det uttrykket de allerede hadde etablert, så det ikke ble en plate som de hadde gjort før. Sjangeren de holder på i er ganske formelbasert, så jeg har jobbet med å pushe dem ut av komfortsona. Denne gangen er noen låter rene punklåter, mens andre er helt nedstrippa.


Beachheads sier:

- Han sa vi ikke skulle flikke så mye, men heller holde på ideen og nerven som er her og følge den, i stedet for å spille det inn med mer fuzz og høyere trommer. Noen av opptakene fra demoene kom faktisk med helt til den siste miksen, for eksempel var det umulig å gjenskape Marvins shaker laget av toalettpapirruller og Onkel Ben’s Original ris. Ting er ikke veldig overtenkt og mye er spilt inn live. 

 

I likhet med forrige album, er tekstene fremdeles vokalist Børild Haughoms område. Bandets noe tilbaketrukne vokalist tematiserer hverdagslivet i Stavanger hvor han nylig har blitt far til to tvillinger. I forkant av forrige album mistet Børild sin egen far. Både dagligdagse hendelser og verdensomspennende politiske hendelser siver inn i livet i Stavanger og setter sitt preg på tekstene. I de mer nedstemte og mørke tekstene utforskes dødsangst, nummenhet og overveldende bekymring. I oppturene feires uslitelig samhold og gjenoppdagelsen av livet gjennom sine nærmeste.

Gitarist Vidar Landa sier:

- Ofte lager jeg gitarlinjer og melodier som jeg tenker er lyse og lette og jeg ser for meg noe enkel og klisjé tematikk, så kommer Børild og snur helt opp ned på det med teksten han har skrevet. Han drar ting som kanskje var litt svevende ned på jorden.

 

Gjennom sine barn har Børild lekt gjemsel med livets mening og lært seg å sette pris på de nære tingene. Slik føyer Beachheads andre album seg inn i det vestlandske tradisjonen om å se det store i det smålåtne, fra protestantismen til Hans Nielsen Hauge, via kvekerene frem til dagens nøkterne hverdagsliv.

På tross av de alvorlige, hverdagsrealistiske tekstene vitner musikken om et ønske om å løfte humøret og moralen. Det motsetningsfylte komplementerer og balanserer hverandre ut. Bak alt strevet i livet vårt finnes det kanskje en fin melodi om man hører etter. Beachheads II er hverdagens lydspor, en lærebok i dyp glede og å akseptere livet som det er.

 

 

Internasjonal pressehøydepunkt:

https://fysiskformat.no/news/beachheads-beachheads-ii-quotes-and-impressions

Tickets

  • Beachheads / Bastard Bar
    kr 270,00
  • Choose tickets and finish
  • Discount

    If you have a discount, enter it here for your price